divendres, 10 de juny del 2011

Naix una nova manera de pujar els documents al blog

Es tracta de presentar els treballs molt millors al blog, com si foren les pàgines d'un llibre o de un diari. Presenta un format més agradable i intuitiu. Ací vos deixe, per exemple, el reportatge que vam fer en classe del reportage. (També disponible en la secció de "Treballs"):


dijous, 28 d’abril del 2011

El fi del món? Apofis!

Apofis, (Apophis en anglés) És un asteroide amb una òrbita pròxima a la de la Terra que va causar un breu període de preocupació al desembre de 2004 ja que les primeres observacions indicaven una probabilitat relativament alta de col·lisió amb la Terra l'any 2029. Tanmateix, observacions addicionals van ajudar a millorar-ne el càlcul de l'òrbita, eliminant la possibilitat d'un impacte amb la Terra o la Lluna pel 2029. Tot i això, encara hi ha certa probabilitat de col·lisió els anys 2036 i 2069 (sent el 13 d'abril de 2036 la data més probable). Per tot això, l'asteroide es manté al nivell 1 de l'escala de Torí.
L'orbita roja pertany a Apofis.
Poc després del seu descobriment, diversos sistemes de càlcul de trajectòries de tot el món van calcular la pròxima data de màxima aproximació, coincidint tots ells en el 13 d'abril de 2029. En aquest dia, Apophis brillarà com una estrella de magnitud 3,3 (visible a ull nu). Aquesta aproximació serà visible des d'Europa, Àfrica i l'oest d'Àsia.Seguidament es va calcular també la probabilitat d'impacte. Contràriament al que és habitual, durant els primers dies les noves observacions van fer augmentar la probabilitat d'impacte en lloc de reduir-la, arribant aquesta fins a un 2,7% (1 entre 37). Aquesta relativament alta probabilitat combinada amb la mida de l'asteroide van fer que Apophis aconsegueix nivells molt alts. Aquest valors són els més elevats que qualsevol asteroide ha aconseguit mai.

El 27 de desembre, Apophis va ser trobat en imatges prèvies a la data del descobriment i el càlcul de l'òrbita va poder ser millorat, eliminant qualsevol possibilitat de col·lisió pel 2029 però mantenint un cert risc pel 2036.El asteroide Apofis es troba al centre de la imatge, movent-se d'esquerra a dreta

divendres, 25 de març del 2011

Productes i jocs valencians

Mai vos ha sorgit el dupte, que hem inventat els valencians? A continuació vorem articles que han pasat a l'història en la Comunitat Valenciana:

Badana: És un tipus de pilota emprada en les llargues i galotxa al carrer, modalitats de la pilota valenciana. Formades per pell assaonada d'anyell o d'ovella. El seu pes està entre 22 i 35 grams, i entre 3 i 4 centímetres de diàmetre.

Pilotes frontó: Fetes de pell de cabra, de color blanc, més dures i pesades que les de badana, i més grosses que les de vaqueta. Pesa entre 45 i 50 gr, i el seu diàmetre oscil·larà entre 38 i 40 mm. Emprades per al joc del frontó valencià.



Vaqueta: És una pilota emprada per a jugar a les modalitats d'Escala i corda, Galotxa i Raspall, de la Pilota valenciana. El nom de vaqueta ve per estar feta de pell de bou. Té un diàmetre dels 44 mm, 138 mm de circumferència, i pesa entre 42 i 48 gr aproximadament. Es fabricada per treballadors del cuir, o ex-pilotaires.

Birles: Les "Birles" son un joc o deport tradicional i autòcton valencià. El joc està format per uns bolos de fusta. Les birles son un joc ancestral. La pràctica del joc de les birles en terres valencianes es ve practicant fa mes de 600 anys d'antiguitat.


Joc del Canut: Consistix en derribar un cilindre de fusta o metàlic, sobre el qual s'han depositat monedes. Al voltant del cilindre hi ha dibuixat un redolí. Quan es fa caure el canut fora del redolí, totes aquelles monedes que cauen dins són per al llançador. L'orde d'inici de la partida es fa tirant una moneda contra una paret i qui més prop quede, iniciarà el joc. Si el canut cau dins el redolí, només s'arrepleguen les monedes que han caigut fora del redolí i les restants es tornen a posar sobre el canut.

Trompes: Consisteix en llançar aquest objecte de manera que rode en la punta de metall. L'objectiu és la duració en que es trobe rodant siga superior a la del teu adversari. Poden jugar des d'un jugadors fins a moltíssims.

dilluns, 21 de març del 2011

Microsoft en Valencià

La multinacional informàtica Microsoft ja oferix el primer producte en valencià.

Es tracta de CLIP «Captions Language Interface Pack», una senzilla ferramenta que ens permetrà visualitzar tots els menús per mitjà de l'adaptació lingüística dels textos en pantalla, utilitzant llegendes d’indicadors de funció en els programes del sistema operatiu Windows i el seu paquet de programes Microsoft Office.
Sols cal moure el ratolí per la pantalla i deixar-lo breument sobre el text que es vol traduir.
És gratuïta, optimitzada per a Windows 7, Office 2010 i versions anteriors.

dimarts, 8 de març del 2011

8 de Març: Dia de la Dona

2. Busca els conceptes següents: androcentrisme, discriminació sexual, patriarcat, feminisme, coeducació.
Androcentrisme:
Visió del món des del punt de vista del home (individu masculí del èsser humà)
Discriminació sexual:
El gènere i el sexe: Diferent escala de valors segons el gènere.
Patriarcat:
Autoritat moral del patriarca: En l'àmbit públic domina el gène masculí.
Feminisme:
Moviment que lluita per la igualtat real entre les persones d'ambdós gèneres
Coeducació:
Métode d'intervenció educativa que incideix en l'equipació de l'aprenentage escolar d'ambdós gèneres

3. Explica el tema de les cançons.
Ay Dolores: Aquesta canço bàsicament tracta d'una dona anomeda Dolores, que cada matinada que s'alça del seua llit espera amor del seu espós però en compte d'açò, l'home la maltrata. Al final de la canço parla de que si fora lliure, ja no s'anomenaria Dolors, sinó llibertat.

Bondad o Malicia de Falsalarma: Aquesta cançò tracta d'un home que mata a la seua esposa i que després ell es lamenta però hi ha una altre xic que li diu que tenia que fer-lo. Hi ha, com diu la cançò, ser bo o ser roï.

Hem de Millorar: Aquesta cançò, ens està dient que hem de millorar en quan el nostre comportament sobre la gent que ens envolta. Que si maltractes a la gent cada vegada s'apropa la mort. També diu acò: "Anar no es caminar"

La Bella y la Bestia: Aquesta cançò conta com dos jòvens es fan adults junts; tot pareixia anar molt be pero el xic comença a eixir amb altres xiques, se va de copes... fins que el xic reacció mitjançant violència. La conclusió que ens dona aquesta cançò es que si pateixes violència de gènere no cal quedar-se callat/ada cal dir-lo inmediantament.

Love The Way You Lie: Aquesta cançò (en anglés) tracta de que un home maltracta a la seua dona, però al mateix temps recorda el moments en que ha estat amb ella. Al final de la cançò la casa a on vivien s'incencia.

4. Per què creus que els homes protagonistes d'aquestes històries de maltractament arriben a comportar-se així?
Aquets homes arriben a comportar-se així per que cada vegada ells es senten superior a la dona, i a més estaràn cansats de tindre a la mateixa dona tota la vida.

5. Per què les dones suporten aquesta humiliació?
Les dones suporten aquesta humillació perquè tenen "por" o també que l'home li ha amenaçat dient-li que no ho diga.

6. Quin paper creus que ha tingut el moviment feminista en la lluita per la igualtat? Busca informació d'alguna dona que haja tingut un paper destacat en el moviment feminista i explica la seua tasca.
Per vore-lo punxa aquest enllaç!

7. Visualitza la pel·lícula de RTVE Clara Campaomar, la mujer olvidada que es va emetre el dimecres 9 de març i extrau-ne les idees més importants.
L'any 1931, a Espanya es proclama la Segona República. En aquest context, les dones són elegibles però no poden votar. Clara Campoamor i Victòria Kent són les primeres dones diputades que trepitgen les corts i es plantegen molt fermament lluitar pels drets de la dona. Clara Campoamor sap que això passa per una primera i gran conquesta: el vot femení. A partir d'aquest moment, la seva lluita no és gens fàcil. Molt aviat troba el seu primer obstacle: els seus propis companys de partit, republicans, d'esquerres, temen que les dones votin influenciades per l'església i, per això, a la dreta, així que li donen l'esquena. Aquest argument es generalitza i fa que Clara Campoamor es vagi quedant sola al Parlament en defens
a del sufragi universal. Després d'una lluita constant, i després de múltiples traïcions, l'1 de desembre de 1931, Campoamor aconsegueix el seu objectiu: el vot per a la dona.

divendres, 4 de març del 2011

FÒRUM DE DEBAT


  • Què us suggereix aquesta imatge?
Aquesta imatge hem sugereix que els homes maltracten a les dones mitjançant agresions, és a dir, pegant o dir coses roïnes que no deurien de fer.
  • Per què penseu que s'exerceix la violència contra les dones?
S'exerceix la violència cap a les dones perquè elles sempre han estat menyspreades en la societat. A més les dones sempre solen fer les tasques de casa i els homes van al treball
  • Penseu que vivim en una societat violenta?
Si que pense que vivim en una societat violenta, perquè avui en dia hi ha'n diferents casos de violència malauradament. Entre elles està la violència de gènere. Però avui en dia els casos d'aquesta violència s'està reduint.
  • Es pot parlar de violència als insults, la humiliació i l'amenaça entre iguals?
Si que es pot parlar de violència a aquests elements. Hi ha'n molts tipus de violència.


dimarts, 1 de febrer del 2011

Ítaca

Ací hi ha un video sobre L'Itaca, dels quals tinc que fer un comentari més avant, quan el veiem més en classe.

dimecres, 12 de gener del 2011

Et presentem la nova pàgina web de valencià.

A NASCUT UNA NOVA GENERACÍO D'APRENDRE VALENCIÀ. FES CLICK ACÍ
Aquesta pàgina està destinada a posar coses que no es poden fer al blog. Per tindre més informació puntxa a l'enllaç que apareix acontinuació. Ací vegeu algunes finestres obertes de la nova pàgina web.Aquesta pàgina web està destina a fer les següents tarees:

Descàrrega d'arxius: podeu descarregar-vos els treballs realitzats durant tot el curs

Registrar-vos: podeu colaborar aportant idees, discusions, penjar arxius

Videoteca: secció destinada a veure TOTS els videos de classe del curs, sense necessitat de tardar en buscar-lo

Per més informació ves-hi a la pàgina!!!!

dilluns, 3 de gener del 2011

Llei Antitabac: Per què seguim fumant?

Ja sabeu que ahir, dia 2 de gener, es va prohibir fumar en bars i restaurants. I això ha donat moltes crítiques per part de les persones majors i els cambrers. i la pregunta és: Per què seguim fumant?
La resposta a aquesta pregunta és molt simple: les advertencies dels cartonets contra l'ús del tabac haurien de espantar a quasevol èsser humà. Però hi ha molt més que això.
En alguns estudis es va descobrir que aquestes amenaçes sols consegueixen activar la zona cerebral que provoca ansia, sensació de recompensa i addicció, per el que inciten a fumar més.
A més, les marques fan trampes en quant la publicitat explícita. Eixa mateixa zona cerebral "s'incendia" molt més que amb la visió d'un Ferrari roig o uns vaquers que amb l'emblema de Marlboro, i abant el desert o un camell que com a la paraula Camel.
La imatge del camell et provoca més ansia de cigarret que aquest paquet.




Llicència de Creative Commons Aquesta obra està subjecta a una llicència de Javi Gombao®